17 juli 2018

Kan jij tijdens je vakantie echt alles loslaten?

Kan jij tijdens je vakantie echt alles loslaten

Welke elastieken maak jij los in jouw vakantie? (Stadwandeling Amersfoort. Foto: Bram van den Oudenalder).

 

De komende weken verkeert heel Nederland in de vakantiestand en vakantiestemming. Koffers worden gepakt of juist weer uitgepakt en veel mensen nemen zich voor om alles eens even lekker ‘los te laten’. Na een (half) jaar hard werken is het eindelijk weer tijd voor even helemaal niks.

Afgelopen week stond er een mooi artikel in de Volkskrant (10 juli’18) over de overvolle naschoolse agenda’s van kinderen en dat ze daardoor nooit toekomen aan het ‘zich vervelen’. De koninklijke familie gaat daarom (?) de komende weken ‘schermloos’ door het vakantieleven. Om zo tijd voor lezen, spelletjes en siësta’s te maken. De rode draad van de vakantie is vooral eens iets anders te doen dan dat we het hele (werk)jaar al doen.
En dan komt de kunst van het loslaten om de hoek kijken. Soms is dat heel makkelijk bijvoorbeeld door de wekker met onverbiddelijke wektijd of de vaste tijden voor lunch en diner los te laten. Moeilijker is het om de denkstromen los te laten; heb ik de zaken wel goed overgedragen, had ik toch nog beter zelf… of … als ik terugkom ligt er een berg werk op me te wachten. Wellicht worden er daarom tegenwoordig heel wat mindfulness trainingen aangeboden die erop gericht zijn om het ‘los te laten’, in het nu ‘te zijn’ en geen ‘zorgen te maken’ over morgen.

Voor mij is het loslaten elke keer weer bewust een keuze maken, me afvragen of iets effectief is en ook of ik er eigenlijk wel invloed op heb of kan uitoefenen.
Loslaten is ook de sensoren schoonspoelen door inspanning bijvoorbeeld een mooie fiets- of wandeltocht of een stad te bezoeken. En ook vooral door boeken te lezen, variërend van spannende detectives/ thrillers, sciencefiction tot non-fiction (Geert Mak; de levens van Jan Six).
Alles om de fantasie te prikkelen, even in een andere wereld te zijn en de sensoren te triggeren.

De gedachte aan ‘na de vakantie ligt er een berg te wachten’ is ook voor mij iets om nu even te parkeren.
Waar ik me op verheug is dat ik na de vakantie bij het Athena instituut van de VU aan het werk ga.
Als coördinator/ procesregisseur van het vak ‘Societal entrepreneurship in health and life science’ als vervanger bij een zwangerschapsverlof en daarna als opvolger van de coördinator van twee andere courses (o.a. Business management) waaraan ik al jaren gastcollege geef. Zo kan ik nog meer de verbinding leggen tussen de praktijk en het onderwijs. En de studenten die de praktijk in gaan, tijdens hun stages, mee laten profiteren van mijn ervaringen uit het echte werkleven.

Ik heb er nu al reuze veel zin in en zie het als een volgende stap in mijn eigen loopbaan. Daarnaast blijft er gelukkig genoeg ruimte over om allerlei leuke andere begeleidings-, coördinatie- en schaduw projecten te gaan doen.

Een van de leuke projecten die er aan komt, is de week van de loopbaan van 17 tot en met 21 september ‘18. In deze week kan je vrijblijvend kennis maken met mij als loopbaanexpert en krijg je persoonlijk advies over jouw loopbaanvraagstuk. Mail mij nu al voor een afspraak in die week.

Voor nu wens ik je een mooie zomer en een fijne vakantie.