23 mei 2017

Licht uit? Spot aan!

Licht uit? Spot aan!

Fotograaf Mona Alikhah in de spotlight aan het werk om anderen te laten ‘shinen’ (eigen foto)

 

Hoe stap je zonder dat het arrogant of overdreven wordt zelf uit de schaduw in het licht? En hoe laat je jezelf dan zien? Stap je in het licht met alleen de spot op jou of gebruik je de spot om je team in het zonnetje te zetten. Vanuit welke overtuiging of drijfveer stap je naar voren? Of denk je ‘als ik dat doe dan vinden ze me een opschepper’.

Allerlei gedachten en emoties komen naar voren als je niet langer achter de schermen kan staan, maar je ervoor wordt gehaald of neergezet. De vraag is dan of deze gedachten en emoties effectief zijn of juist belemmerend.
Het confronteert je opeens met de vraag ‘Wie ben ik? Om hier te staan en ‘dit’ te vertellen’.

Vaak spelen de ‘tegeltjes wijsheden’ die we van huis uit hebben meegekregen een rol. ‘Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’ is er bijvoorbeeld een.
En zo vormen onze overtuigingen daarmee de basis van onze identiteit; hoe we naar ons zelf kijken en wat we dan van anderen vinden.

In veel situaties zijn overtuigingen juist behulpzaam en maken ze je tot wie je bent. Maar als er een moment komt dat je opeens gaat nadenken over wie je bent en wat je doet dan komt de spiegel opeens heel dichtbij. Deze overtuigingen kunnen dan belemmerd werken bij het gaan doen.

In de afgelopen weken heb ik in verschillende situaties gezien dat naar ‘voor de schermen stappen’ niet altijd makkelijk is.
Bij zichtbaar worden en in de picture komen te staan is ‘jezelf ‘ zijn én blijven heel belangrijk. En als je daar dan over na gaat denken…. dan ligt de gedachte dat je je anders denkt te moeten gaan gedragen op de loer.

Dat is hét moment om de volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling te zetten. Waarbij je vooral jezelf en authentiek kan blijven.

De ontwikkelstap om ‘jezelf en authentiek’ te zijn vraagt om zelfbewustzijn en moed.

De moed om:

  • dapper te zijn in nieuwe situaties
  • om door te zetten ook al voelt het onwennig
  • om eerlijk te zijn naar jezelf en anderen
  • om de moed erin te houden en positief te blijven

En juist als je weinig zelfbewustzijn hebt en overmoedig bent kan dat leiden tot een gedrag dat door anderen als macho wordt ervaren.

Zelfreflectie, overtuigingen en aangeleerde identiteit zijn daarbij noodzakelijke items om onderzocht te worden bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn.
Daarmee ontwikkel je levenswijsheid en tevens neemt je persoonlijke ontwikkeling toe met elke belangrijke leerervaring (met elk ‘kwartje dat valt). Het is de ontwikkeling van het vermogen om inzichten daadwerkelijk te oogsten, er tijd voor te nemen, er bewust naar te zoeken, te lerenleren en weer toe te passen. Dan is het geen kunstje meer als je voor de schermen stapt in die spotlights.

Dan kan je juist jezélf laten zien. En dat je het podium niet alleen gebruikt voor jezelf maar ook voor je team of de zaken waar je voor wilt staan.

PS Wil jij ook als jezelf voor de schermen staan? Bel ons voor een afspraak en dan bespreken we de stappen die jou gaan helpen om met goede moed vóór de schermen te staan.