Onlangs was ik een weekendje in Rome waar ik mij continue heb lopen verbazen over hoe het toch mogelijk is dat je zomaar kan ‘struikelen’ over al die prachtige zaken uit de oudheid. Je kunt geen straatje doorlopen of een hoek omslaan of je stuit zomaar spontaan op het theater van Marcellus, een fontein, een winkelcentrum van rond het begin van onze jaartelling of een prachtige kerk.
Het was een bewuste keuze om ons te laten verrassen en onze neus achterna te gaan en dat maakte dat we al lopend door de stad van de ene verbazing in de andere vielen. We konden met terugwerkende kracht de bezienswaardigheden ‘afvinken’ op het ‘top 10 lijstje’ van ‘must see’ en dat gaf rust in plaats van stress om ergens op tijd te moeten zijn én het plezier van de verrassing.
Kortom volop keuze vrijheid om proactief keuzes te maken voor wat wij belangrijk vinden. Niet met de grote groep collega toeristen mee en vooraf kaartjes reserveren voor het Colosseum want ‘anders kom je nooit naar binnen’. Het aardige van je laten verrassen is ook in gesprek gaan met een medepassagier op de heenvlucht; een leraar Latijn die ons stiekem een pareltje verklapte waar volgens zijn zeggen maar weinig toeristen naar toe gaan. En het bleek er prachtig en super rustig te zijn.
Onbewust hebben we ervaren wat Covey beschrijft in zijn boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (1989). Dat het niet zozeer gaat om wat je meemaakt, maar meer hoe je met die ervaringen omgaat.
Door je alleen te richten op datgene waar je wel invloed op hebt, zoals je eigen gedrag, kun je je pro-activiteit versterken.
Met proactief gedrag krijg je meer grip op je leven en sta je bewuster stil bij waar je wel of niet invloed op kan uitoefenen. Met de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed laat Covey zien dat je door je bewust te zijn van de beïnvloedbaarheid van zaken je zelf keuzes kan maken om wel of niet proactief te handelen. De meeste mensen zijn gelukkig in meer of mindere mate betrokken bij veel dingen zoals zaken die spelen op het werk, in de politiek en de maatschappij. Maar uiteindelijk hebben we maar in mindere mate invloed op bepaalde zaken.
Een ander voorbeeld van dit model van Covey stond mij ook weer op het netvlies toen we na het heerlijke weekend op het vliegveld stonden voor de terugreis. Het vliegtuig bleek een technische storing te hebben waardoor het niet vertrokken was vanuit Nederland. Toen we daarna eindelijk met een vervangend vliegtuig op weg waren bleek ook dit toestel een technisch probleem te hebben en stonden na een uur weer op Rome airport. We hebben geen invloed op een kapot vliegtuig maar we hebben wel invloed op en betrokkenheid bij de mensen om ons heen. Bijvoorbeeld met de mensen met kleine kinderen die achter in de rij stonden te wachten toen we eindelijk bij een hotel waren. Gelukkig voelde iedereen zich in de rij heel betrokken en lieten deze mensen voor, zodat de kleine kindjes snel naar bed konden.
De meeste mensen zijn in staat om zelf te bepalen, bij alles wat er gebeurt, om het hem of haar te laten raken.
Zou jij ook willen onderzoeken waar je wel of geen invloed op kunt uitoefenen en waar je proactiever op zou willen acteren?
Neem dan contact op zodat we samen kunnen verkennen hoe het met jouw cirkel van invloed staat!