4 juli 2017

Eindelijk tijd om te werken, het is zomer!

Eindelijk tijd om te werken, het is zomer

Verboden te parkeren deze zomer! (Bazel. Foto: Bram van den Oudenalder)

 

De zomervakanties zijn begonnen en daarmee soms ook de verwarring.

Wanneer ben jij ook al weer op vakantie en kunnen we voor die tijd nog even iets doorspreken? Of samen vast plannen maken voor na de zomer?
Gelukkig heeft elk nadeel zo zijn voordeel (Johan Cruijff) dus verheug ik mij op de komende weken. Omdat ik dan eindelijk tijd heb om die stapel door te werken waarvan ik tot nu toe steeds dacht ‘dat komt nog wel’.

In haar artikel in de Volkskrant geeft Suzanne Geuze (27-06-17) een paar mooie tips die ik graag met je deel om er, ook in je werk de komende zomerweken, een mooie en effectieve zomer van te maken.

 

Meestal gaat het om klussen die wel belangrijk zijn, maar de afgelopen maanden zijn blijven liggen omdat ze niet zo super urgent waren.

  • Neem je netwerk onder de loep: met wie zou je nu nog eens willen spreken of, nog leuker, willen lunchen. Ook de mensen die je eerder dit jaar hebt ontmoet, je (samenwerkings)partner, teamleden of klanten hebben meer tijd dus maak een afspraak om bij te praten.
  • Neem je eigen functioneren onder de loep: wat ging er goed en was een groot succes maar ook: wat zou beter kunnen? Verzamel concrete voorbeelden voor je CV, LinkedIn pagina of voor je functioneringsgesprek later dit jaar.
  • Denk eens na over je eigen vaardigheden en huidige kennis, van je vak of als medewerker in je organisatie. Wat zou je nog willen leren of wat had je ook alweer afgesproken in je POP? En schrijf je nu in voor na de zomer.
  • Organiseer een korte bijeenkomst waarin je met collega’s deelt wat je goede en minder goede werkervaringen zijn om daarmee van elkaar te leren maar ook om je succes te vieren. Dat vergeten we nog weleens of we doen dat pas aan het eind van het jaar als het geen terrassenweer meer is.
  • Maak het gezellig met de achterblijvers, mensen die doorwerken in de zomer zijn meestal de mensen die niet afhankelijk zijn van de vakanties van de kinderen. En dus na het werk tijd hebben voor een borrel of etentje.
  • Als werkgever is het natuurlijk heel overzichtelijk hoeveel mensen je tijdens een warme dag op een ijsje kan trakteren of juist nu ook een borrel te organiseren.
  • Maak een lijst van zaken die echt een keer gedaan moeten worden bv je klantenbestand uitzoeken en updaten of je werkcomputer opschonen want updaten doe natuurlijk regelmatig (toch?). Plan dan wel heel concreet in wat wanneer klaar moet zijn (bv eind juli heb ik de virtuele stapel tijdschriften kort gelezen en de drie meest interessante artikelen uitgedraaid).
  • Geniet van de stilte: profiteer ervan dat er weer een beetje lucht is in de agenda en je rustig je lunch kunt opeten op een leuke plek i.p.v. achter je computer.

 

Ik weet niet hoe bij jullie werkt maar als ik dit lijstje zo lees dan krijg ik er helemaal zin in om de komende zomerweken lekker aan het werk te gaan!

Dus: Werk ze!