18 juli 2017

Neem jij tijd voor een doorsmeerbeurt van je loopbaan?!

Neem jij tijd voor een doorsmeerbeurt van je loopbaan

Leuk om naar te kijken maar je kan er niks meer mee (foto: Bram van den Oudenalder)

 

Weet jij hoe lang jouw huidige werk nog bestaat? En weet je wat jij nu waard bent op de arbeidsmarkt?
Je bent inmiddels jaren verder nadat je je opleiding hebt afgerond en bent gaan werken.
De baan voor het leven of tot je 67is echter geen vanzelfsprekendheid meer en dus is het ook voor werkenden van belang om af en toe je loopbaan onder de loep te nemen.
Ben je nog de juiste persoon op de juiste plek? En doe je daar de dingen waar je echt goed in bent? Of ben je er langzamerhand wel klaar mee?

Veel van de banen zoals we ze nu kennen verdwijnen in de toekomst. Door digitalisering, robotisering en automatisering veranderen bestaande functies. Er ontstaan echter nieuwe functies. Met functienamen zoals: Empathisch Zorg en Welzijn Professional, Virtual Assistent, Finance Coach, groene bouwvakker, Ethisch Hacker, Data Scientist, Domotica/Smart Home/“Internet of Things” Expert.

De belangrijkste constante in deze verandering is jouw persoonlijke ontwikkeling om steeds te kunnen meebewegen met de nieuwe ontwikkelingen.

De veranderende maatschappij en arbeidsmarkt heeft nieuwe behoeften. Belangrijk binnen jouw werk is dat je jezelf niet alleen de vraag stelt “Waar sta ik over 5 jaar”, maar ook “Wat wordt er over 3 jaar van mijn huidige beroep verwacht?” en “welke kansen biedt dit mij om waarde te leveren of te creëren?” Dat jouw beroep verder zal veranderen staat vast, dat jij daarvoor in jouw persoonlijke groei moet investeren mag daaruit duidelijk worden. En aan jou dan de vraag hoe je dat gaat doen?

  • Jezelf specialiseren op een bepaald vlak;
  • breder inzetbaar zijn;
  • of meer organisatorisch bezig zijn?

Kortom de hoogste tijd voor een doorsmeerbeurt van je loopbaan.

Vooral voor 40-plussers is een loopbaancheck aan te raden (Andries Grip, Universiteit Maastricht in VK 30 juni’17). Jarenlang wordt er al gepraat over een leven lang leren en duurzame inzetbaarheid en in sommige cao’s (15%) worden er inmiddels afspraken gemaakt over een periodieke loopbaancheck.
Een check die draait om de vraag: ben je in staat om in je huidige functie of loopbaanpad tot je pensioengerechtigde leeftijd productief en met plezier te blijven werken.
Als de uitkomst negatief is wordt het tijd voor een overstap of opleiding, waardoor vastlopen op je 60e voorkomen kan worden. Als je 40 bent heb namelijk nog een halve loopbaan voor je.

De belangrijkste insteek van de check is nagaan of je nog steeds aan het doen bent waar je plezier in hebt, of dat echt goed bij jou past of dat je eigenlijk iets anders zou willen gaan doen.

Als je weet wat je passie is gaat er meestal een hele nieuwe wereld voor je open en daar hoef je zeker niet altijd een uitgebreide opleiding voor te gevolgen. Wellicht kom je voor een verrassende keuze te staan en word je van bankmedewerker groene bouwvakker of chauffeur van een foodtruck waardoor je langs de leukste festivals reist.

Vanuit iLL denken wij graag met je mee hoe je in drie stappen kan checken of jouw loopbaan 65+ waardig is.

Van 18-24 September ‘17 is weer de week van de loopbaan; zet vast in je agenda en maak dan vrijblijvend kennis met de persoonlijke ontwikkelingscoach.

Kijk ook eens naar de nieuwe beroepen met toekomst.
Volkskrant; artikel Nanda troost 30 juni’17 (economie katern)